top of page
Recent Posts
Titta in snart igen
När inlägg har publicerats hittar du dem här.
Featured Posts

Staten fälls för olaglig registering av romer


Bild: Stockholms tingsrätt har beviljat skadestånd till elva personer som registrerades. Foto: Kerstin Carlsson

Nu är domen fastställd att staten gjort sig skyldig till etnisk diskriminering genom det så kallade romregistret. Stockholms tingsrätt beviljade på fredagen skadestånd på vardera 30.000 kronor till elva personer som blivit registerade.

I september 2013 avslöjade Dagens Nyheter ett hemligt register hos skånepolisen där man registrerat 4741 personer med romska ursprung. 1320 stycken av dessa personer är barn och många i register är helt ostraffade personer.

Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden och åklagare inledde en granskning, som visade att det fanns allvarliga brister vid personuppgiftsbehandlingen i två uppgiftssamlingar inom polisens kriminalunderrättelseverksamhet. Uppgiftssamlingarna hade de facto fått karaktären av ett register över etnisk tillhörighet, vilket inte är förenligt med bestämmelserna i polisdatalagen.

Justitieombudsmannen riktade i mars 2015 allvarlig kritik mot dåvarande Polismyndigheten i Skåne.

11 personer har anmält sin delaktighet i registret och i dag, fredagen den 10 juni, dömde stockholms tingsrätt till dessas fördel. Staten skall betala skadestånd till dessa 11 personer på 30.000:- vardera.

– Jag är så lycklig så jag saknar ord. Det känns så skönt att domstolen äntligen säger att det här registret inte är okej, säger Charlotte Szoppe, som är en utav de elva registrerade personerna.

Läs Kommisionens mot antiziganisms, Registrering av romer HÄR


Follow Us
Inga taggar än.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page