top of page

TRADRA PRE VAVERT 

 

TRADRA PRE VAVERT

Föreningen vill med detta projekt stärka, synliggöra och utveckla romanokulturen i Sverige på nya sätt, informera om romanokultur och skapa nya aktiviteter inom gruppen Romanofolket Resande för att med kultur som hävstång och medel formulera individers och gruppers visioner om ett bättre liv, ett samhälle utan antiziganism, där romano­kultur är en erkänd minoritetskultur i Sverige

 

Att var resande skall bli en naturlig del av att vara svensk.

 

Projektets titel – Tradra pre vavert – som kan översättas ungefär till, Åk med. Syftar både på resa i betydelsen av bärande kulturelement för gruppen Romanofolket resande lika väl som på den konkreta turné som ingår i detta projekt med syftet att med ord och kulturella uttryck formulera drömmar och förmedla information.

PROJEKTLEDARE: Eleonor Frankemo 
Eleonor.frankemo@hotmail.com

 

 

 

Se nyhetsinslag från 24 Corren

 

Läs artikel från Corren

 

Repotage från Jönköpingsposten

 

Repotage 2 från Jönköpingsposten

 

Repotage från Jnytt

 

Repotage från svtplay

 

Repotage från Sveriges radio

 

 

Eleonor Frankemo och Ann-Louise Krantz
Sebastian Rosengren
Stig-Ove Johansson Lundahl

Tradra pre vavert har annordnas på 5 orter sammanlagt. 

Dessa arrangemang görs i sammarbete med lokala arrangörer och föreningar på varje ort och därför ser programmen olika ut i de olika städerna.

SASS DINGLAR GAJJER - ALLA RESANDE KVINNOR /" TJEJJER"

Jämställdhet och själavård från ett kvinnoperspektiv med fokus på kvinnors rättigheter och hälsa.

Samtal som ger stöd, kamratskap, information för romska kvinnor om utbildning,rättigheter och möjligheter i det svenska samhället.

Bakgrund:

Många kvinnor har en utsatt situation i den romska gemenskapen och kulturen. 

Det finns stora behov att bryta isolering och kunskapsbrist.

Romer i Sverige består av minst fem olika grupper.

Den största gruppen är resande. Men myndigheter, media och allmänhet ser sällan de resandes behov och problem eftersom resande inte avviker från svenska befolkningen lika mycket som en del andra grupper.

Vi ser det som viktigt att de speciella omständigheter som gäller resande och den diskriminering resandegruppen varit utsatt för under sina 500 år i Sverige uppmärksammas. 

Många kvinnor med erfarenheter från egen kamp för ett människovärdigt liv vill dela med sig av sina erfarenheter och öppna dörren för andra kvinnor att hitta sin personliga väg ut ur isolering och till ett självständigt liv. ”It takes one – to know one.”

 

Projektledare

Eleonor Frankemo

Mail: eleonor.frankemo@hotmail.com

Telefonnr: 070-8202601

Producent

Ann-Louise Kranz

Mail: lisaninnie@hotmail.com

Telefonnr: 076-0852653
 

Samtalsgrupperna kommer att vara dessa datum:

15/8 Kl. 13:00 – 20:00 Jönköping

19/9 Kl. 13:00 – 20:00 Norrköping

2/10 Kl. 13:00 – 20:00 Göteborg

24/10 Kl. 13:00 – 20:00 Motala

14/11 Kl. 13:00 – 20:00 Eskilstuna


Känner du att du behöver prata med likasinnade med den  erfarenheten som du har, vad det gäller utanförskap pga. din identitet eller följderna av den folkmordsliknande historien du har bakom dig? Eller att du vill vara med på dessa samtal av andra anledningar och vill träffa nya vänner så kontakta Ann-Louise eller Eleonor antingen per telefon eller mail och meddela vilken stad och datum här ovan som passar dig bäst för samtal. Samtalen kommer bestå av små grupper mellan 4-8 personer och alla som deltar kommer att skriva på ett sekretess avtal. 

 

 


 

bottom of page