Tibble Transsibiriska
Johan Testad Foto Kola Productions
2011 satt Johan Testad och Jonas Runefelt, nyblivna grannar i byn Tibble, i bilen på väg hem från en gemensam spelning. Ur bilstereon strömmade soundtracket till filmen "Gypsies are found near heaven", en rysk-romsk film från 1976. Det visade sig otroligt nog att musik som den i filmen var något som båda var för sig haft närvarande under sina musikaliska uppväxter, men aldrig låtit blomma ut. - Tänk om man skulle kunna starta ett band och spela den här musiken! - Ja, men det kan vi väl försöka? Vi gör det!
​
Tibble Transsibiriska bildades och växte snabbt till ett sexmanna band: Johan Testad - sång och gitarr Jonas Runefelt - domra och sång Mats Jonsson - bastuba Alexandra Särström - saxofon, dragspel och sång Martin Källgren - slagverk och sång Emil Rotsjö - fiol och sång Det dröjde inte länge förrän en rad spelningar på festivaler och fester dök upp. Gruppen har sedan dess successivt utvecklats till något av ett kollektiv.
​
De spelar en unik stil av balkaninspirerade låtar med texter på svenska och inslag av romani. Tibble Transsibiriska vill lyfta fram romernas rika musikkultur. Bandet spelar den musiken, inte bara för att den är fantastisk, utan även för att det bygger broar mellan folk och motverkar rasism. De når en publik som annars inte skulle komma i kontakt med den traditionen. Efter många frågor från publiken om kommande album, gick Tibble Transsibiriska slutligen in i studio BoomTown för inspelning under våren 2014. Singeln "Jag är tokig i dig (tutti frutti)" släpptes i november 2014 och det självbetitlade albumet släpptes i februari 2015. Tibble Transsibiriska vann nyligen årets folkmusikpris på Dalecarlia Music awards och just nu jobbas för fullt med ett nytt album.​
Riccow, Toni-L och DJ Zor
Rickard Schwartz
Antonio Schwartz
Christian Faltin
Sergio Markowski
Kusinerna Rickard Schwartz och Christian Faltin genren är hiphop med inslag av reggae, Tillsammans har de producerat över 200 låtar och är förebilder för många- Texterna handlar om egna erfarenheter och känslor kring att tillhöra romanofolket resande. De har medverkat i både svensk och norsk TV och radio med flera av deras låtar.
​
De berättar att skrivandet av låtar en form utav terapi.
-Om man mår dåligt på något sätt och har mycket tankar som snurrar i huvudet så skriver vi ner tankar på ett papper och på så vis skapas texter.
​
De kommer även tillsammans att medverka på samlingsskivan Romano United med ny moderniserad låtar av traditionella resande musik.
​
De berättar att de har en kultur som de är stolt över att de lever traditionellt med allt vad det innebär.
-Resandefolket har en väldigt mörk historia och blivit utstötta och förföljda i Sverige i århundraden men vi har inte låtit oss påverkas av allt det negativa utan vi vill se framåt och känna oss stolta, vi har fortfarande en stor del av vår kultur bevarad.
​
Under Nordic Romani Festival kommer de att presentera nyskapade låtar.
Bahtale Roma
Emilia Huczko, foto: Roger Ferm
Bahtale Roma, Foto: Roger Ferm
Anna Markowski, foto: Roger Ferm
Bahtale Roma betyder välsignade romer och bildades 2013. Bandet består av familjemedlemmarna Emilia Huczko, Sergiuzs och Anna Markowski som har sitt ursprung i Ryssland.
​
Deras repertoar består av blandad romsk traditionell musik från olika delar av världen.
-Det är mycket viktigt att bevara den traditonella kulturen. Det är vårt kulturarv som bör föras vidare till den yngre generationer, säger Emilia Huczko.
​
Deras syfte är att utöka sin repertoar och de uppträder med låtar som tidigare inte varit inspelade men de spelar också in gamla låtar som de gör nya versioner av.
Texterna består ofta av tragiska och hemska livsöden men också av kärlek och lycka.
Det är mycket starka känslor som flödar i sångerna, och det framkommer tydligt i Bahtale Romas repertoar som berör in i själen.
Genom sin musik vill de aktivt visa positiva sidor av romsk kultur och på så vis motarbeta fördomar. Detta gör de i form av musik och dans som är full av färg, passion, temprament och skönhet.​
Romani Giepa
Lasse Wallman
Eleonor Frankemo
Romani Giepa betyder Romani Sång och det är vad denna duo presenterar. De är ett nybildat band med en repertoar med nya traditionella låtar, som tidigare inte spelats.
​
Romanofolket resande har en lång mörk Svensk historia sedan 500 år. Århundraden av förföljelse och folkmordsliknande åtgärder som staten ägnat sig åt, har resulterat i att stora delar av denna nationella minoritet grupps kultur blivit nedtystad och fråntagen gruppen.
Lars Wallman och Eleonor Frankemo vill genom deras musik återta och bevara en tidigare relativt hemlig musikskatt. Dessa låtar och visor är en del utav Sveriges kulturarv och Romani Giepa framträdande visar resandefolkets traditionella musik på romani och på svenska.
Lasse Wallman har en lång musikalisk karriär bakom sig. På 80-talet spelade han med det mycket populära bandet Grymlings. Idag turnerar han omkring i Norden med sitt band Blues kompaniet.
Eleonor Frankemo har sedan barnsben sjungit resandefolkets visor, många har hon lärt sig av släktingar men andra har hon hittat i gamla texter som bevarats i familjen från förfäder. Med hennes vackra röst och Lasses musikaliska naturbegåvning utgör de en fin och vacker duo. Det är en fröjd för hjärta och själ att lyssna på dessa texter som till stora delar är berättarvisor från svunna tider av sorg och smärtor, men även glädje och lycka.
​
Bennie Åkerfeldt och Pelle Jageby
Vägarnas folk-Drommens manusch
Pelle Jageby och Bennie Åkerfeldt
Bennie Åkerfeldt & Pelle Jagby på trappan till Rhööska Muséet 2012
Efter mer än 500 föreställningar av den kritikerrosade föreställningen Resandeblod med författaren Bennie Åkerfeldt och musikern Pelle Jageby där Bennie gestaltar några av sina förfäder och vänner bland resandefolket samt berättar fakta om denna sedan 1999 nationellt erkända minoritets historia, detta blandas med Pelle Jagebys visor från eller om resandefolket. Målsättningen är att beröra och att motverka rasismen.
-Nu presenterar vi en NY föreställning!
”Vägarnas folk – drommens manusch”
En poetisk musik- och berättarföreställning om dem som bevandrat våra vägar
-
Knallar
-
Luffare
-
Resande
-
Romer
-Vi rör om och rör vid med vårt unika tilltal och våra omtumlande ämnesval.
​
Bennie och Pelle har fått priset
ÅRETS FOLKBILDARE 2010
i Västra Götaland
Eleonor Frankemo och Stig-Ove Johansson
Historielektionen du aldrig fick
Eleonor ger publiken "Historielektionen du aldrig fick", om ett folk som systematiskt utsatts för fruktansvärda övergrepp där man haft som mål att utrota folkgruppen. Idag är romanofolket resande erkända som en nationell minoritet i Sverige. Hör henne berätta om sin familjs och släktingars fruktansvärda historia i ett Sverige som präglas av rasism och antiziganism.
​
Föreningen RRÖ presenterar utställningen ”Vi får aldrig glömma vår historia”
Med det mottot har föreningen samlat medlemmars bilder och framställt en utställning som även innehåller bilder av den danske fotografen Anders Enevig. Utställningen består också av en del redskap så som tivoliverktyg och resande tjuringar ”knivar”
17/9 2016, Folkparksteatern Gamla Linköping
Dagtid:
​
14:00-14:40 Föreläsning: ”Historielektionen du aldrig fick” med Eleonor Frankemo
​
14:50-15:50
Föreställning: ”Vägarnas folk - Dromens manusch" med Bennie Åkerfeldt och Pelle Jageby
​
16:15-18:00 Soundcheck
17:00-18:00 Paus
Kvällstid:
​
18:00 Artister anländer
​
18:15-18:45 Romani Giepa​
​
19:00-19:45 Bachtale Roma
​
20:00-20:30 Riccow, Toni-L och DJ Zor
​
20:45-22:00 Tibble Transsibiriska
​
Övrigt:
Att göra på festivalområdet:
14:00-22:00 Marknad och aktiviteter
​
14:30-18:00 Ponny ridning 30:-
​
15:00-16:00 Utställningspresentation ”Vi får aldrig glömma vår historia” Romanofolket Resande Östergötland, Stig-Ove Johansson Lundahl
Dagtid:
​
14:00-17:00
Barn 20:- (upp till 15 år)
Vuxen 40:- (upp till 15 år)
Familjepris: Två vuxna och tre barn under 15 år 100:-
Medlemmar: 10% rabatt av ordinariepriser
​
Kvällstid:
​
18:00-22:00
Barn 40:- (upp till 15 år)
Vuxen 80:- (upp till 15 år)
Familjepris: Två vuxna och tre barn under 15 år 200:-
Medlemmar: 10% rabatt på inträden
​
Inga förköp! Alla entréband köpes i biljettluckan kontant eller via swisch. Inträden dagtid gäller även kvällstid vid uppvisat entréband.
Mer om årets festival och HÄR
Årets artister HÄR
Marknaden HÄR
Tips på boende under festivalen HÄR
Nordic romani festival tidigare år HÄR
Pressmeddelande HÄR