top of page

Tattarkravaller, Tito och svensk-romska visor

Vi åker hem till vissångaren Ralf Novak Rosengren i Småland och samtalar om den svenska resande romska vistraditionen. Vi möter också systrarna Hellström som upplevde tattarkravallerna i Jönköping 1948, en pogrom mot stadens resande. 2008 medverkade de i en teateruppsättning om händelsen. Vi träffar även en av Istanbuls sista romska kvinnoorkestrar och bjuds på en unik vardagsrumsspelning. Dessutom återvänder reportern Veli Brijani till Balkan där han träffar gamla vänner. De minns det forna Jugoslavien och den tid då Tito styrde landet - en period i landets historia som många romer minns som en bättre tid.

VIDEOKLIPP

 

 

 

Här har vi samlat video och radioprogram som vi anser Ã¤r intressanta och kunskapsgivande pÃ¥ olika vis. Om du vill tipsa Lattjo Drom om fler klipp, maila oss pÃ¥: 

lattjodromriks@hotmail.com

Lattjo drom

Ett program av romer om romer.

Dragan Lärlund, Domino Kai och Nikolett Horvath är tre unga romer som åker runt i bil i Sverige för att ta reda på och berätta om romernas svenska historia.

AVSNITT 1

AVSNITT 2

Från Tattare till Traveller

Program om om hur folkminoriteten "Resande" i Sverige och övriga Europa diskrimineras och om hur de börjat organisera sig för att kräva sina medborgerliga rättigheter. Bo Hazell och Lars-Göran Pettersson har för SVT Örebro filmat Resandefolket i Sverige, Norge, Frankrike, Holland, England och Irland.

Den långa vägen

Romernas kamp för drägliga villkor i Sverige pågår än. Trots att romer nu är erkända som en nationell minoritet utsätts de för både diskriminering och förföljelser. Karl-Axel Jansson, Ingemar Schmid och Tommy Wiberg har följt några romer som lever i Sverige och deras kamp för människovärde.

Alltid fick man höra "jävla zigenare"

Ända sedan de första romerna anlände till Sverige för femhundra år sedan har de diskriminerats och förföljts. Den bristande kunskapen, osynligheten och förnekelsen av de historiska övergrepp som romer utsatts för är en av bidragande orsaker till många romers fortsatta marginalisering och utsatthet idag. Här berättar romer om de kränkningar och förföljelser de upplevt under 1900-talet. Hur det kändes att som barn ständigt fördrivas från lägret, inte sällan mitt i natten, med våld och under vapenhot. Soraya Post ur resandegruppen berättar hur hennes mor som 23-åring tvingades till tvångsabort, gravid i sjunde månaden. Orsak: hon var så kallad "tattare".

Ivar Lo-Johansson besöker romer i Tantolunden

Inslag från 1955 där Ivar Lo-Johansson besöker romer i Tantolunden.
Ur Nuet 51 A, Proveniens Nordisk Tonefilm.

 

RADIO PROGRAM

 

 

Jönköpingskravallerna 1948

Midsommar. Jönköping 1948. Mängder av folk samlas på torget. Bilar stannar. Cyklister anländer. Smålands folkblad beskriver hur luften luktar av blommor och att "klasar av lyckliga familjer" hänger ut från fönstren. Man skriver att stämningen är spänd, som inför en "boxningsmatch om världsmästartiteln".

 

P3 dokumentär berättar om kravallerna i Jönköping och om hur utanförskap och rasism konstrueras och har drabbat Resande och Romer i Sverige - genom århundraden.

Sander vill gärna bli statsminister när han blir stor. Om han var statsminister skulle ingen känna sig utanför. Då skulle han se till att alla fick vara med. Sander kan prata två språk: svenska och romani. Romani är resandefolkets eget språk, ett språk som många höll hemligt förr eftersom man kunde bli utstött om man pratade det. Vi åker buss med Sander och lär oss lite romani.

De ville ha bort oss

Den 1 juli 1948 gick en grupp Jönköpingsbor till attack mot människor ur resandefolket. De trängde sig in i deras hem och hotade och misshandlade dem. Under ett bord hemma i stadsdelen Öster låg Birgitta Hellström och Barbro Gustavsson, som då var nio och tretton år gamla. De glömmer aldrig den dagen. Tove Jonstoij har träffat Birgitta och Barbro som berättar om händelsen.

500 år av resande

För 500 år sedan framträdde för första gången resandefolket i svenska historiska dokument. I Stockholms tänkebok från 1512 berättas det om en "greve Anthonius" som tillsammans med ett större sällskap "tattare" ska ha övernattat i staden.

Eleonor Frankemo är en av de resande som gärna berättar om sin och sitt folks historia, inte minst på den egna bloggen.

bottom of page