top of page
Recent Posts
Titta in snart igen
När inlägg har publicerats hittar du dem här.
Featured Posts

Kommisionen mot antiziganism lanserar ny lärobok


ANTIZIGANISMEN I SVERIGE

Om övergrepp och kränkningar av romer under 1900-talet och idag.

Kommisionen mot antiziganism lanserar skolboken med titeln, Atiziganism i Sverige. I denna bok kan man läsa om antiziganismen av resande och romer historiskt men också i realtid. Boken stäcker sig i en tidsepok från 1900-talet fram till nutid och är en lättläst version av vitboken - Den mörka och okända historien som publicerades av regeringen 2014. I båda böckerna återgers romska personers upplevelser av antiziganismen.

"Min förhoppning är att denna del av Sveriges historia ska spridas och göras känd. Avsikten är att ta fram en kortare version av vitboken för spridning i skolor men också i andra delar av samhället"

Detta är intergrationsministern Erik Ullenhag förord till vitboken - Den mörka och okända historien som publicerades 2014 av regerigen. I den kan man läsa om fruktansvärda folkmordslikande åtgärder som ägt rum i Sverige på1900-talet, där man haft som syfte att utrota resande och romer.

Efter vitbokens publicerande gavs Kommisionen mot antiziganism uppgiften att sammanställa en kortare, mer lättillgänglig version, som också skulle spridas och användas inom utbildningsväsendet med syfte att underlätta undervisningen i skolan om denna del av Sveriges historia. Skolboken kan användas på både historielektionerna och samhällskunskapen.

De ger kunskap om hur det varit och är att leva i ett land där politiska åtgärder har byggt på fördomsfulla uppfattningar om romer.

Skolboken kommer att utsändas till alla högstadieskolor i landet.

Boken kan man också till en början beställa direkt från Kommisionen mot antiziganism.

Läs vitboken HÄR

Kommisionens hemsida HÄR

Antiziganism är fördomar om kollektiva karaktärsegenskaper förknippade med romer eller rasism riktade mot den folkgruppen.


Follow Us
Inga taggar än.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page