top of page
Recent Posts
Titta in snart igen
När inlägg har publicerats hittar du dem här.
Featured Posts

En dag om och med det bortglömda folket


Föreningen Lattjo Drom presenterar - En dag om och med romanofolket resandes historia och kultur i Sverige i form av, utställningen Vi får aldrig glömma vår historia, Historielektionen du aldrig fick och traditionell resande musik och mycket mera.

Vi vill gärna tro att vi lever i ett tryggt samhälle där alla människor är lika mycket värda. Att vi ser mångfald som en tillgång, men Sveriges historia är mycket mörk. Människor i vårt samhälle utsetts dagligen för kränkningar, diskriminering och antiziganism. 2014 publicerade regeringen "Den mörka och okända historien" - en vitbok om övergrepp och kränkningar av resande och romer i Sverige under 1900-talet. Visste du att 1939, samma år som andra världskriget startade, gjordes en kartläggning av romanofolket resande i Sverige? Visste du att så sent som på 1970- talet avskaffades steriliseringslagen som tilläts att sterilisera resandefolket?

Kulturarrangemangets titel Tradra pre varvet, kan översättas ungefär till, Åk med. Det syftar både på resan i historien men också in i framtiden.

Ur Programmet

Aktivisten Eleonor Frankemo kommer under dagen ge Historielektionen du aldrig fick som handlar om ett folk som systematiskt utsatts för fruktansvärda övergrepp där man haft som mål att utrota folkgruppen.

Värdelösa människa är titeln på en av Sebastian Rosengrens mest kända låtar. Denna låt skrev Sebastian till sin egen spegelbild. Hör hans starka och gripande berättelse om hur det är att uppleva ett utanförskap och hur det påverkar dennes identitet känsla. Här söker Sebastian möjligheter att vända allt negativt till något positivt. Sebastian kommer även att sjunga traditionell resande musik i en kombination med ny skriven musik.

Utställningen Vi får aldrig glömma vår historia kommer vara uppställd. Denna utställning består av medlemmars bilder men också av en del redskap så som tivoliverktyg och resande tjuringar ”knivar”

Resan till Polen Ann-Louise Krantz berättar om förintelsens historia för romer under andra världskriget.

”En historielös generation kan inte förhindra att historien upprepar sig”

FRI ENTRÉ

När: 13/11 -15 kl. 10:00-16:30

Var: Jönköping, kulturhuset/Nyfiket. Svavelsticksgränd.

Kontakt:

Eleonor Frankemo

0708-202601

Ann-Louise Krantz

0760852653

Med stöd av Kulturbryggan och Kultur och fritidsförvaltningen.

Follow Us
Inga taggar än.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page